Jestem Marek , mieszkam na Podkarpaciu u sercu Beskidu Niskiego

Ale trop okazał sie dobry, miesiąc siedźałem na niemieckich i holenderskich internetowych stronach, szukając czegoś co by mi odpowiadało. A szukałem nie minitraktorka, tylko czegoś w klasie compact czyli z mocą ok 25km, kołami 22do 24cale i koniecznie 4wd. W Polsce w tej klasie wybór był ograniczony i ceny w okolicach 24tys zł. Ale i za zachodnią granicą nie było łatwo o taki sprzęt, co rusz trafiały sie jakieś podejrzane oferty, albo brak kontaktu, albo nie aktualne. W końcu trafiłem na ofertę komisu samochodowego w której znalazłem dwa traktorki. Jednym z nich była Kubota L22 która mi sie spodobała. Po krótkiej mejlowej korespondencji i dwóch telefonach wysłałem kolegę z lawetą po to cudo.
Cena trzy tyś euro, przednia oś która wg sprzedającego "wymagała opieki" i jakieś urządzenie zapięte na stałe do TUZ którego przeznaczenia nie znałem. A nawet nie wiedziałem jak wygląda, bo w internecie były tylko 3 fotki i to z przodu ciągnika:)
W końcu przyjechał
Nie spodziewałem sie jakiegoś Cuda, "nówki nie śmiganej, używanej tylko w niedzielę przez niepalącą starą Niemkę" - No nie szczególnie wyglądał na tej lawecie przyznaje

Urządzenie z tyłu okazało sie wielkim koromiesłem przykręconym na stałe do ciągnika, przynajmniej podnośnik będzie w dobrym stanie bo był w tym układzie nie używany. Po oswobodzeniu Kuboty od tego odwłoku, zrobiłem próbę przed domem, znowu szału nie było... pracują tylko 4 biegi i rewers , reduktor ani drgnie mam 4 biegi a powinno być 16...ech...
Prawdziwa załamka przyszła kiedy rozebrałem zwolnice przedniej osi... ktoś rozebrał, wyjął wszystko, kupił nowe łożyska i...i nie był w stanie poskładać!
Dzwoniłem do różnych miejsc, nikt nie był w stanie mi podjąć sie tego złożyć. Panie! przekładnia kątowa, stożkowa, ?! niee nie robie..
Było nie było internet to potęga, parę nocy i schematy mam wydrukowane. Dwa dni i ..sam złożyłem! W skrzynce było wszystko co potrzebne! jedynie dwa simeringi nie pasowały.. musiałem dołożyć z własnej kieszeni 7,50zł

Reduktor nie działał bo... bo dźwignie i cięgna nie były używane przez kilkanaście lat i sie po prostu zastały

Zegar z Mth pokazywał wartość 950 wtedy uwierzyłem że mój Kubuś tyle rzeczywiście ma.
Przyszła jesien Kubusiowi przybyło 70mth, dał mi wiele radości w każdej spędzonej z nim chwili. I choć poza wymianami olejów i porządnym myciem nic wiecej odemnie nie dostał, to wiem że sie nie obrazi. Bo tym roku napewno Go dopieszcze - zasługuje na to !!!
Urządzenie firmy Damcon okazało sie robotem do wyciągania drzewek wraz z korzeniami w szkółkach . Po gruntownym myciu i dwudniowym czyszczeniu trafiło.... z powrotem do Holandii

Zakup mojego Kubusia to nie był zły interes

Damcon przed wyjazdem do NL:
http://youtu.be/J8zseM2LtXY