PRZEDSTAW SIE PROSZĘ....
Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Re: PRZEDSTAW SIE PROSZĘ....
pług do sniegu
- Załączniki
-
- pług do śniegu mojej konstrukcji
- Zdjęcie0206.jpg (209.56 KiB) Przejrzano 11943 razy
- marekspectra
.....szukam szczęki....opadła mi gdzies na podłogę....
Pięknie! naprawde jestem pod wrażeniem, patrząc na te wszystkie wasze sprzety mogę wpaść w kompleksy
Poważnie mówiąc niesamowicie sie cieszę, że takie produkcje -wszystkie jakie do tej pory sie pojawiały znalazły sie w jednym miejscu. Wydaje mi sie że to bedzie wielkie ułatwienie dla wszystkich którzy chcą - zamierzają czy już budują swoje konstrukcje. Jest to o tyle ważne że małe traktroki są specyficzne i dedykowane im maszyny też takie muszą być. Dzieki Panowie za to co już jest a pewnie bedzie tego wiecej, zresztą sami widzicie jaki mamy wspólnie potencjał.
Żeby przejsć do konkretów- Lania bardzo proszę załóż swój temat w dziale ŁADOWACZE - bede gorąco Cię prosił żebyś tam wkleił wszystkie swoje fotki, pomysły, napisał założenia z budowy włąsnego TUR-a. Ja zrobię podobny temat - swój , bedziemy mogli omawiać swoje działania itp. A kiedyś kto bedzie chciał budować własnego tura bedzie mógł sledzić powstawanie jednego i drugiego niejako osobno.
Na pewno bedzie potrzebny temat kultywatora - podobna historia - wygląd wymiary, materiały, przekroje sposób wykonania itp. oczywiscie jeśli bedziesz miał ochotę (czas) sie podzielić z nami taką wiedzą.
Kosiarka wygląda na fabryczną - ale nie kojarzę tego modelu...
Pług - mój Ojciec skomentowałby by go tak
"no, bars zdały"
Rębak - to już zupełnie "inny level" - jakby powiedział syn sąsiada
tutaj bede "naciskał "
skreca mnie ciekawość...JAK !!!? jak zrobione, jak działa etc.

Pięknie! naprawde jestem pod wrażeniem, patrząc na te wszystkie wasze sprzety mogę wpaść w kompleksy

Poważnie mówiąc niesamowicie sie cieszę, że takie produkcje -wszystkie jakie do tej pory sie pojawiały znalazły sie w jednym miejscu. Wydaje mi sie że to bedzie wielkie ułatwienie dla wszystkich którzy chcą - zamierzają czy już budują swoje konstrukcje. Jest to o tyle ważne że małe traktroki są specyficzne i dedykowane im maszyny też takie muszą być. Dzieki Panowie za to co już jest a pewnie bedzie tego wiecej, zresztą sami widzicie jaki mamy wspólnie potencjał.
Żeby przejsć do konkretów- Lania bardzo proszę załóż swój temat w dziale ŁADOWACZE - bede gorąco Cię prosił żebyś tam wkleił wszystkie swoje fotki, pomysły, napisał założenia z budowy włąsnego TUR-a. Ja zrobię podobny temat - swój , bedziemy mogli omawiać swoje działania itp. A kiedyś kto bedzie chciał budować własnego tura bedzie mógł sledzić powstawanie jednego i drugiego niejako osobno.
Na pewno bedzie potrzebny temat kultywatora - podobna historia - wygląd wymiary, materiały, przekroje sposób wykonania itp. oczywiscie jeśli bedziesz miał ochotę (czas) sie podzielić z nami taką wiedzą.
Kosiarka wygląda na fabryczną - ale nie kojarzę tego modelu...
Pług - mój Ojciec skomentowałby by go tak

Rębak - to już zupełnie "inny level" - jakby powiedział syn sąsiada

KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
-
Witajcie.
Mam na imię Dawid. Jestem szczęśliwym posiadaczem TZ4K14 z 88 roku. Ciągniczek jest u mnie od nowości, nie miałem z nim problemów. Kupiłem go w Agromie w Płocku skąd też pochodzę. Do ciągnika kupione były też maszyny: przyczepa 1-osiowa, pług obracany, glebogryzarka, kultywator , kosiarkę listwową i spych. Kilka lat temu przestał działać mi alternator i to chyba wszystko co się zepsuło. Ogólnie ciągnik bardzo mocny i wytrzymały. Dorobiłem na własne potrzeby kosiarko-rozdrabniacza 1 wirnikowego i brony 1 ale w planach zbudowanie bron 2, bo 1 jest za mała.
Na forum trafiłem przez forum RetroTRAKTOR.pl na którym jestem aktywny. Poza TZ'tkem posiadam także Zetora 3011.
Mam nadzieję że na tym forum dowiem się więcej o TZ4K14 i liczę na waszą pomoc w razie wystąpienia jakiś problemów, których na chwilę obecną nie przewiduje.
Mam na imię Dawid. Jestem szczęśliwym posiadaczem TZ4K14 z 88 roku. Ciągniczek jest u mnie od nowości, nie miałem z nim problemów. Kupiłem go w Agromie w Płocku skąd też pochodzę. Do ciągnika kupione były też maszyny: przyczepa 1-osiowa, pług obracany, glebogryzarka, kultywator , kosiarkę listwową i spych. Kilka lat temu przestał działać mi alternator i to chyba wszystko co się zepsuło. Ogólnie ciągnik bardzo mocny i wytrzymały. Dorobiłem na własne potrzeby kosiarko-rozdrabniacza 1 wirnikowego i brony 1 ale w planach zbudowanie bron 2, bo 1 jest za mała.
Na forum trafiłem przez forum RetroTRAKTOR.pl na którym jestem aktywny. Poza TZ'tkem posiadam także Zetora 3011.
Mam nadzieję że na tym forum dowiem się więcej o TZ4K14 i liczę na waszą pomoc w razie wystąpienia jakiś problemów, których na chwilę obecną nie przewiduje.

- marekspectra
Witaj Dawid, jedna maszyna od nowosci, tyle lat... troche zazdroszcze
czasami wydaje sie że taka maszyna to jak przedłużenie ręki
że trudno sobie by było wyobrazić funcjonowanie bez niej
W sobotę odpiąłem ładowacz w swoim kubusiu i pojechałem na działkę po stojącą tam przyczepę - "amerykanke" ( patrz Old Tratkor) Jadąc "zestawem" do domu micha mi sie smiała jak dzieciakowi na Mikołaja
Toczy sie to dostojnie popyrkując rytmicznie i słyszysz tylko szum bieżnika po asfsalcie, żadnych luzów, odgłosów tylko radość z jazdy 
Sorki za przynudzanie, wspominając 88 rok jakoś mnie wzieło na sentymenty
Zapraszam do uczestnictwa w forum, bedzie ono miało sens kiedy bedziemy w nim uczesatniczyć, dzielic sie swoimi doswiadczeniami , wiedzą i swoimi umiejetnosciami.
Oczywiscie jakieś info, fotki sprzetu itp - jak zwykle moja prosba.
Zetor - to u Ciebie maszyna kolekcjonerska czy bardziej typowa do pracy w gospodarstwie?
Nieśmiało poproszę o fotke
mamy taki dział... 

Sorki za przynudzanie, wspominając 88 rok jakoś mnie wzieło na sentymenty

Zapraszam do uczestnictwa w forum, bedzie ono miało sens kiedy bedziemy w nim uczesatniczyć, dzielic sie swoimi doswiadczeniami , wiedzą i swoimi umiejetnosciami.
Oczywiscie jakieś info, fotki sprzetu itp - jak zwykle moja prosba.
Zetor - to u Ciebie maszyna kolekcjonerska czy bardziej typowa do pracy w gospodarstwie?
Nieśmiało poproszę o fotke

Witam, to i ja się dołączę;)
mam na imię Leszek i pochodzę ze świętokrzyskiego (gdzie serce moje;) chociaż teraz przebywam w Lublinie. Posiadam bodaj od '94 TZ-4K-14 wraz z orginalnymi - kosiarką listwową, glebogryzarką, pługiem 1 skibowym obrotowym, kultywatorem oraz dorobionymi pługiem 2 skibowym konnym (tego lata przerobiłem na 3 punktowy zaczep), brony potrójne, kopaczka do ziemniaków konna, grabiarka do siana i przewracarka również konna, przewracarka pasowa do siana z przerobionym zaczepem na 3 punktowy oraz na szybko zrobiony pług do śniegu.
Traktor pracuje na niecałych 2ha pola z czego połowa to łąka.
Mam kilka pomysłów na zmiany w mojej maszynce ale teraz tylko z doskoku coś zmieniam a właściwie reanimuję to co brat napsocił, jednak jest plan na najbliższe lato aby wypięknić brzdąca i może zmienić silnik ze względu na małą moc, niską kulturę pracy oraz głośność. Jest też plan na wspomaganie i jakąś małą przyczepę bo wóz czasami za duży a przyczepka samochodowa za mała.
Traktor pomimo iż mały uznaję za trwały - robiłem w nim niemal wszystko (chyba oprócz skrzyni), poprawiałem to co napsuł poprzedni właściciel oraz to co sukcesywnie uszkadza brat;) W razie potrzeby służę pomocą.
mam na imię Leszek i pochodzę ze świętokrzyskiego (gdzie serce moje;) chociaż teraz przebywam w Lublinie. Posiadam bodaj od '94 TZ-4K-14 wraz z orginalnymi - kosiarką listwową, glebogryzarką, pługiem 1 skibowym obrotowym, kultywatorem oraz dorobionymi pługiem 2 skibowym konnym (tego lata przerobiłem na 3 punktowy zaczep), brony potrójne, kopaczka do ziemniaków konna, grabiarka do siana i przewracarka również konna, przewracarka pasowa do siana z przerobionym zaczepem na 3 punktowy oraz na szybko zrobiony pług do śniegu.
Traktor pracuje na niecałych 2ha pola z czego połowa to łąka.
Mam kilka pomysłów na zmiany w mojej maszynce ale teraz tylko z doskoku coś zmieniam a właściwie reanimuję to co brat napsocił, jednak jest plan na najbliższe lato aby wypięknić brzdąca i może zmienić silnik ze względu na małą moc, niską kulturę pracy oraz głośność. Jest też plan na wspomaganie i jakąś małą przyczepę bo wóz czasami za duży a przyczepka samochodowa za mała.
Traktor pomimo iż mały uznaję za trwały - robiłem w nim niemal wszystko (chyba oprócz skrzyni), poprawiałem to co napsuł poprzedni właściciel oraz to co sukcesywnie uszkadza brat;) W razie potrzeby służę pomocą.
- marekspectra
Witaj ! mamy podobny arał, podobny jego podział , podobne górki, i braci podobnych
hehee... Mój na szczescie, mój tylko motory pożycza nie traktor
Zachecam do dzielenia sie swoją wiedzą , swoimi materiałami - wszyscy skożystamy, a i sam pewnie czegoś sie dowiesz ciekawego, mamy tu paru lekko trąconych na punkcie swojego Tz4k 

Witam wszystkich bardzo serdecznie mam na imię Marcin i od kilku miesięcy posiadam traktorek marki kubota l 1500 DT. Widzę tutaj już wielu bardzo dobrych forumowiczów, wcześniej troszkę poszperałem panowie czapki z głów przed wami naprawdę zwłaszcza Piotrbpm, który już nie jednokrotnie mi pomagał. Teraz dzięki założycielom tego forum będzie można znaleźć wiele wiele cennych informacji dla osób które posiadają japońskie ciągniki a nie mają z nimi zbyt dużego doświadczenia od razu dodam że sam jestem jedną z tych osób.
Pozdrawiam wszystkich Marcin!!
Pozdrawiam wszystkich Marcin!!
- marekspectra
Witaj Marcin! cieszę sie że do nas dołączyłeś , jak sam widzisz udzielając sie na forum wiele możemy sobie nawzajem pomóc. Piotr w temacie japonskich traktorków to klasa sama w sobie, ale są też inni którzy mają wielką wiedzę i doświadczenie z innymi sprzętami. Ja już sporo skorzystałem z wiedzy i porad innych, mam nadzieję że inni również, czego i Tobie życzę. Jednocześnie zapraszam do dzielenia sie swoimi doświadczeniami, czy nawet tak prozaicznymi sprawami jak jakiś filmik , fotka czy ciekawy link.
Witaj po pomarańczowej stronie MOCY !
Witaj po pomarańczowej stronie MOCY !

Dzięki za tak miłe powitanie! Troszkę się rozejrzałem po forum i mam śmiałość stwierdzić że jest to forum na dosyć wysokim poziomie. Sam nie mam zbyt dużej wiedzy na temat traktorków japońskich ale od momentu gdy kupiłem mój traktorek jest różnica i to wielka, ponieważ w tych ciągnikach jest coś co ciekawi człowieka ta prostota a zarazem funkcjonalność. Moją kubotką obrabiam ogródki działkowe i po niedawno minionym sezonie orania jestem niezmiernie zadowolony jak do tej pory nie zawiodła mnie ani raz i mam nadzieję że tak pozostanie(oby). jednak z tego forum trafiłem dziś na nie bardzo mi pasujący post na elektrodzie o tym że ciągniki japońskie to oszustwo itp. troszkę mnie to zmartwiło i podłamało. co o tym sądzisz jeśli czytałeś ten post jeśli nie to prześle.
- marekspectra
Każdy czytał - nikt nie komentował bo klient pisze jakieś banieluki a sam na traktorku nie siedział, nie mówiąc o tym żeby pracował... Powiedz co miałeś wczesniej? przesiadłbyś się z powrotem na c330? Pokaż mi choć jednego człowieka żeby z japonczyka wrócił z powrotem do starego traktora, ja nie słyszałem o takim człowieku - a za to znam ze dwa tuziny takich co popadli w lekką fiksacje na punckie swojego japonczyka od kiedy zaczeli go użytkować.
Ostatnio na innym forum dużych traktorków kroiła sie dyskusja o awaryjnosci i drogim serwisie małych japonczyków - trwała krótko bo żaden forumowicz który gadał o problemach - nigdy nie miał takiego traktorka !!!- jak zacząłem zadawać konkretne pytania - panowie szybciutko sie wycofali jak raki.
szkoda gadać o głupotach, pogadajmy o pługach - robisz na działkach to mogę coś doradzić, ale to nie w POWITALINI temat
Ostatnio na innym forum dużych traktorków kroiła sie dyskusja o awaryjnosci i drogim serwisie małych japonczyków - trwała krótko bo żaden forumowicz który gadał o problemach - nigdy nie miał takiego traktorka !!!- jak zacząłem zadawać konkretne pytania - panowie szybciutko sie wycofali jak raki.
szkoda gadać o głupotach, pogadajmy o pługach - robisz na działkach to mogę coś doradzić, ale to nie w POWITALINI temat