Rejestracja, ubezpieczenie , przepisy...
Re: Rejestracja, ubezpieczenie , przepisy...
Na sucho 1189 kg.
Była Suzue M1600. Jest Mitsubishi D1450.
Robert
Robert
- wojtis1990
Chcę zapytać tych którzy rejestrowali swoje ciągniki. Jakie są konkretne procedury, co trzeba mieć, co załatwić, jak to wygląda krok po kroku ? Czy coś się zmieniło po kilku latach ?
- yanmarf17d
Trzeba chyba posiadać fakturę zakupu od importera. Myślałem o rejestracji kuboty Gl ,ale schody zaczynają się ,gdy kupiony traktor jest na umowę. Poprzedni właściciel nie miał faktury i nie mógł/nie chciał/ wskazać importera. Dowiedziałem się ,że można stare traktory (min30lat)bez papierów zarejestrować na żółte tablice, chociaż w tym przypadku jest kupa zachodu 

Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
- wojtis1990
Fakturę zakupu posiadam. Chciałbym normalnie zarejestrować bo nie do końca wierzę agentowi, który wystawił mi samo OC na ciągnik.
Tylko rejestracja daje pewność, mój diagnosta mówi że to nie są pojazdy wolnobieżne jak to próbują wmówić sprzedawcy i w razie jakiejkolwiek stłuczki nawet z nie naszej winy żaden ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania ponieważ ten pojazd jako traktor rolniczy musi być zadekestrowany i dopuszczony do ruchu
Poszukaj, kolega Piotr opisuje procedurę. Potrzebujesz Fakturę(umowę nie wiem) cło, przegląd. Jeśli dostaniesz homologację to jeszcze lepiej.wojtis1990 pisze: ↑22 maja 2023, 06:05 Fakturę zakupu posiadam. Chciałbym normalnie zarejestrować bo nie do końca wierzę agentowi, który wystawił mi samo OC na ciągnik.
Branson 4020
- wojtis1990
Dziś jestem trochę mądrzejszy. Od sprzedawcy mam odebrać numer oclenia oraz oświadczenie o braku potrzeby rejestracji w państwie pochodzenia. Fakturę zakupu mam i z tym wszystkim do wydziału komunikacji. W ciągniku trzeba zrobić komplet oświetlenia.