TZ4K14 -modifide by TOKU
Re: TZ4K14 -modifide by TOKU
Skoro temat podjąłem to opiszę mojego tura MKII. Jedynkę już wcześniej podsumowałem.
Jako tur sprawuje się znakomicie. Sztywność super, zamocowania do ciągnika odpowiednie. Mocoiwanie do ramki sprawne i szybkie. Brak wygięć i uszkodzeń do tej pory. To tyle o turze. Niestety ciągnik pracę z turem okupuje zużyciem. A więc: piasty kół przednich /staliwo/ pęknięte- wymieniono na stalowe zamienniki - te są spoko. Mały luz na jednej zwolnicy -muszę wymienić łożyska.
Podsumowując: Taki ładowacz dosadnie "uciska" przednią oś i powoduje szybsze zużycie jej podzespołów przynajmniej w TZ4K14.
Ps: prośba do Marka, żeby przenieść ten post temat ładowaczy, gdzie opisuję swojego tura
Jako tur sprawuje się znakomicie. Sztywność super, zamocowania do ciągnika odpowiednie. Mocoiwanie do ramki sprawne i szybkie. Brak wygięć i uszkodzeń do tej pory. To tyle o turze. Niestety ciągnik pracę z turem okupuje zużyciem. A więc: piasty kół przednich /staliwo/ pęknięte- wymieniono na stalowe zamienniki - te są spoko. Mały luz na jednej zwolnicy -muszę wymienić łożyska.
Podsumowując: Taki ładowacz dosadnie "uciska" przednią oś i powoduje szybsze zużycie jej podzespołów przynajmniej w TZ4K14.
Ps: prośba do Marka, żeby przenieść ten post temat ładowaczy, gdzie opisuję swojego tura
-
WItam ja jestem nowy na forum ja tez mam tz4k14 i po trochę go modernizuję teraz przyszedł moment na silnik kupiłem 1.5 d od corsy w związku z tym mam pytanie chłodnica od corsy ma duże gabaryty pasowało by coś mniejszego gdyby ktos doradził jaka by pasowala
Ja mam od Ursusa C 360. Chodzi o pojemność i możliwości oddawania ciepła. Puki co daje radę, ale w orce nie testowałem. Choć dniami też lekko przy turze nie miał. Wentylator od klimy w BMW- nie wiem jakiego.
- Załączniki
-
- upchanie silnika i zwolnice 001.jpg (94.23 KiB) Przejrzano 12182 razy
do Kazimierza
skad jestes?sam bedziesz silnik wymieniał?
skad jestes?sam bedziesz silnik wymieniał?
-
Witam jestem z małopolski 50 km od Zakopanego silnik sam będę wymieniał jeśli będą problemy to mam jednego fachowca ale myślę że damy rade wracając do chłodnicy widziałem przeróbkę z chłodnicą od tiko nie wiem czy nie za mała jadąc do lasu może nie wydolić u mnie raczej teren dosyć cięrzki
Ja mam chłodnice od jakiegoś BMW jest ze zbiornikiem wyrównawczym
(dopiero zbieram części, też planuje wymianę na 1,7d od Opla Corsy)
(dopiero zbieram części, też planuje wymianę na 1,7d od Opla Corsy)
Witam planuje kupic TZ4k i włożyc mu również silnik isuzu. Czy kolega ma może jakiś rysunek flanszy? Potrzebuje traktorek do kosiarki. Jakie trudności były przy wykonaniu tej przeróbki? Sprzęgło jest oryginalne?
Rysunku nie mam, ale wszystko jest na forum łącznie ze zdjęciami. Możesz się tym posiłkować i kombinować. Jak coś więcej będziesz potrzebował to pisz. Ile mogę to pomogę.
Widziałem na olx TZ4 z takim silnikiem i do tego zarejestrowany. Podobnie wykonane połączenie. Może właściciel tamtego ma jakieś rysunki. Nie pamiętam jednak szczegółów.
Widziałem na olx TZ4 z takim silnikiem i do tego zarejestrowany. Podobnie wykonane połączenie. Może właściciel tamtego ma jakieś rysunki. Nie pamiętam jednak szczegółów.
Pisałem do włascieciela ale nie chce podzielić sie żadna informacja niestety. A jak zamontowałes sprzęgło? Flansza to nie jest az taki problem, po porstu łatwiej było by gdyby juz ktos mial gotowy rysunek. Ze sprzęgłem troche gorsza sprawa
Kolego mam juz projekt flanszy w cadzie do wypalenia ale niektóre otwory beda sie przykrywać. Trzeba by wykonac flansze o około 20 mm grubosci aby mozna bylo schować łeb śruby. Widze ze ty masz dwie flansze. Jakie one maja grubości?