Ogłoszenie testowe o nowościach. Więcej informacji wkrótce.

Wałowanie pokrzywy

oriento

Wałowanie pokrzywy

Post autor: oriento » 01 gru 2024, 23:26

Cześć wszystkim, przywracam do kultury rolnej ok 2 ha łąki w dużej mierze porośniętej pokrzywą i ostrożeniem, mam m.in. kosiarkę rotacyjną (opisałem w innym poście), ale czytając trochę literatury na temat łąkarstwa i powtarzają się tam informacje, ze pokrzywa źle znosi wałowanie.

Czy ktoś może ma doświadczenie w temacie i podzieliłby się doświadczeniami oraz swoim sprzętem? Widzę tylko wały posiewne do dużych ciągników, a mnie interesuje coś, co mój Yanmar YM1720D pociągnie po łące. Może wystarczy kilka opon połączonych łańcuchem?

Wszelkie pomysły mile widziane.

Sqda BBa

Re: Wałowanie pokrzywy

Post autor: Sqda BBa » 23 gru 2024, 08:12

Cześć,
Systematyczne koszenie i na pewno większości chwastów się pozbędziesz po czasie. Ja wokół swojej plantacji staram się kosić systematycznie wszystkie działki i po dwóch latach widać znaczącą poprawę. Nawet osty znikają aż miło. Co do wałowania oponami to myślę że to bardzo dobry i budżetowy pomysł. Do takiego zadania opony wystarczą a dodatkowo wyrównasz działkę z kretowisko i karp co ułatwi Ci koszenie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ferszta

Post autor: ferszta » 05 sty 2025, 14:01

Co do wałowania, to efekt uzyskasz gdy będziesz ugniatał glebę. Ciąganie opon to raczej włókowanie. Wały do małych ciągników są dostępne, np na FB grupach o małych traktorkach. Mnie się udało kupić wał do ziemniaków , zdaje się ze dawniej był konny. Trochę go dociążam.
Co do pokrzyw i innych chwastów to dużo daje koszenie przed kwitnieniem. jak się dobrze wcelujesz to dwa razy w roku wystarczy i po dwóch maks trzech latach masz spokój.
Hinomoto

Barcio1224

Post autor: Barcio1224 » 09 sty 2025, 16:03

I ja słyszałem że wałowanie utrudnia wzrost chwastów, może pokrzywa nie lubi zagęszczonej zbitej ziemi??

ODPOWIEDZ