Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Awatar użytkownika
yanmarf17d
Posty: 259
Rejestracja: 03 mar 2017, 21:31
Lokalizacja: podkarpackie/Bratkówka

Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: yanmarf17d » 14 sty 2019, 10:30

Jak wspominałem kiedyś, chcę zamontować rozdzielacz zewnętrzny i rozważam bezinwazyjne podpięcie do głównego rozdzielacza, który w moim traktorze obsługuje tylko podnośnik.
Nie chcę ciąć rurek, bo to dla mnie ostateczność. Po prawej stronie rozdzielacza jest jakby dodatkowy moduł z otworami zaślepionymi korkami,a wewn. pod nimi jest olej. Jeszcze nie próbowałem podpinać do nich rurki, ponieważ nie posiadam odpowiednich złączy.
Zamieszczam kilka zdjęć na których widać te elementy.
Kóry może być zasilaniem ,a który może posłużyć jako powrót z rozdzielacza?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zdzich - YanmarF17D +kosiarka rozdrabniacz 120 + brona lekka dwupolowa + paleciak + żurawik +pług jednoskibowy+pług do śniegu 130+przyczepka jednoosiowa +glebogryzarka RSA 130M
https://yanmarek.pl.tl/
https://www.facebook.com/yanmarmania/

lewan24pl
Posty: 606
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: lewan24pl » 14 sty 2019, 10:55

Oscyluje że to spływ a z przodu co ta jedna wychodzi to zasilamie.Ale to tylko moje zdanie mogę się mylić a na forum ktoś chyba już podłączał do yanmara rozdzielam może podpatrzec u innych.A ma tych korkach albo odlewie nie ma żadnych napisów.

Awatar użytkownika
yanmarf17d
Posty: 259
Rejestracja: 03 mar 2017, 21:31
Lokalizacja: podkarpackie/Bratkówka

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: yanmarf17d » 14 sty 2019, 15:41

Na korpusie nie ma żadnych oznaczeń. Sam sobie wybrałem te dwa korki
Oglądałem na forum różne podłączenia w YM ale żaden nie przypomina mojego rozdzielacza.
w miejsca wykręconych korków w rozdzielaczu po kolei wkręcałem złącza oczkowe z nasuniętym na króciec wężykiem, który drugim końcem znalazł się w miejscu wlewu oleju-miarki.
Po odpaleniu traktora wężykiem płynął olej obficie, ale w obu przypadkach tylny podnośnik nie reagował.
Myślę sobie, że przed dodatkowym rozdzielaczem na zasilaniu mógłby znaleść się zawór odcinający
Czy ma to jakiś sens?
Czy dalej iść tym tropem?
Obrazek
Zdzich - YanmarF17D +kosiarka rozdrabniacz 120 + brona lekka dwupolowa + paleciak + żurawik +pług jednoskibowy+pług do śniegu 130+przyczepka jednoosiowa +glebogryzarka RSA 130M
https://yanmarek.pl.tl/
https://www.facebook.com/yanmarmania/

lewan24pl
Posty: 606
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: lewan24pl » 14 sty 2019, 18:57

No sam nie wiem u mnie o tyle dobrze jest że na głównym przewodzie zasilającym jest złączka i ją się rozkręca wstawiasz węże z odpowiednią redukcja jedną zasilanie druga do powrotu i po sprawie.A u ciebie też powinien być jakiś przewód główny nożna rozciąć teraz są takie specjalne nakrętki i tulejki bez spawania tylko się zakręca i nic nie cieknie.
Coś takiego
Obrazek
A od do spodu nie ma jakiegoś przewodu
A to chyba zasilanie jest
Obrazek

lewan24pl
Posty: 606
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: lewan24pl » 14 sty 2019, 19:16

Bo to to zasilanie tak mi się wydaje
Obrazek
A to to odpowietrznik czy nie sprawdzałeś
Obrazek [/img]

Awatar użytkownika
yanmarf17d
Posty: 259
Rejestracja: 03 mar 2017, 21:31
Lokalizacja: podkarpackie/Bratkówka

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: yanmarf17d » 14 sty 2019, 19:29

W tym miejscu wchodzi zasilanie od pompy do głównego rozdzielacza (tylny podnośnik)
Na całej długości tej rurki nie ma przygotowanego miejsca do podłączenia dodatkowego rozdzielacza.
Chciałem podłączyć bez cięcia ,a jak się nie da, to zastosuję te złączki Tekalan.
Kwestia grubości rurki i wyboru miejsca cięcia. Zastanawiam się nad podłączeniem w miejscu ,gdzie wchodzi oczko od rurki. Tylko jak to ogarnąć?
Zdzich - YanmarF17D +kosiarka rozdrabniacz 120 + brona lekka dwupolowa + paleciak + żurawik +pług jednoskibowy+pług do śniegu 130+przyczepka jednoosiowa +glebogryzarka RSA 130M
https://yanmarek.pl.tl/
https://www.facebook.com/yanmarmania/

lewan24pl
Posty: 606
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: lewan24pl » 14 sty 2019, 21:23

Jak masz zdjęcie drugie i trzecie ta rurja co wychodzi to może tą śrubę długa dorobić na tokarce albo kupić jak można a końcówkę taka okrągła jak na przewodzie to kupisz bez problemu i tam się wpiąć i by ładnie wyglądało

Awatar użytkownika
emek650
Posty: 731
Rejestracja: 27 paź 2014, 10:56
Lokalizacja: Małopolska,Beskidy

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: emek650 » 15 sty 2019, 11:12

Możesz np. zdemontować cały ten metalowy przewód od pompy do rozdzielacza i zastąpić odpowiednim przewodem gumowym bezpośrednio do rozdzielacza dodatkowego, a potem kolejnym do tego oryginalnego.
Pewien problem może być z dobraniem połączenia od strony pompy, jeżeli jest łączenie kołnierzowe.
Jeżeli będziesz montował rozdzielacz "badesnost" to zastosuj tuleję ciśnieniową i powrót trzecim wężem do skrzyni.

Awatar użytkownika
yanmarf17d
Posty: 259
Rejestracja: 03 mar 2017, 21:31
Lokalizacja: podkarpackie/Bratkówka

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: yanmarf17d » 15 sty 2019, 12:29

emek650 pisze:
15 sty 2019, 11:12
Możesz np. zdemontować cały ten metalowy przewód od pompy do rozdzielacza i zastąpić odpowiednim przewodem gumowym bezpośrednio do rozdzielacza dodatkowego, a potem kolejnym do tego oryginalnego.
Pewien problem może być z dobraniem połączenia od strony pompy, jeżeli jest łączenie kołnierzowe.
Jeżeli będziesz montował rozdzielacz "badesnost" to zastosuj tuleję ciśnieniową i powrót trzecim wężem do skrzyni.
Tak, z pompy rurka wychodzi na połączeniu kołnierzowym (4 śruby)
Czy np. rozdzielacz waryński nie potrzebuje tulei?
Trzeci wąż napewno, tylko muszę jeszcze zlokalizować jakiś korek poniżej głównego rozdzielacza, bo podłączanie się do otworu miarki olejowej jakoś nie przypada mi do gustu.
W miejscu gdzie jest śruba oczkowa można będzie odwrócić śrubę i do niej przykręcić wąż zasilania dodatkowego rozdzielacza. Powrót zrobić nowym złączem oczkowym i wkręcić w miejsce dotychczasowego. W tym wypadku musiałbym trochę odgiąć rurkę od starego rozdzielacza, żeby zrobić miejsce na powrót. Czy rurka się podda?
Spróbuję stworzyć jakiś schemacik/rysunek :?
Zdzich - YanmarF17D +kosiarka rozdrabniacz 120 + brona lekka dwupolowa + paleciak + żurawik +pług jednoskibowy+pług do śniegu 130+przyczepka jednoosiowa +glebogryzarka RSA 130M
https://yanmarek.pl.tl/
https://www.facebook.com/yanmarmania/

Awatar użytkownika
emek650
Posty: 731
Rejestracja: 27 paź 2014, 10:56
Lokalizacja: Małopolska,Beskidy

Re: Yanmar F17D -dodatkowy rozdzielacz

Post autor: emek650 » 15 sty 2019, 13:41

Czy np. rozdzielacz waryński nie potrzebuje tulei?
Potrzebuje, popatrz na parametry rozdzielacza, masz podane: złącze T -max 50 bar.

ODPOWIEDZ