Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Awatar użytkownika
emek650
Posty: 710
Rejestracja: 27 paź 2014, 10:56
Lokalizacja: Małopolska,Beskidy

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: emek650 » 09 gru 2018, 16:52

Jeżeli połączenia są na 100% dobrze to albo prądnica nie generuje napięcia albo regulator do d.....

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1343
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: k_sit » 09 gru 2018, 17:06

Sprawdź jakie napięcie generuje prądnica ,te przewody niebieskie powinno tam być napięcie ok 14-20V AC . Jak masz jakieś trafo do halogenów to podłącz końce do regulatora i jakie wychodzi z niego napięcie. Takim sposobem sprawdzisz prądnice i regulator .
pozdr. Krzysiek.

aro1125
Posty: 26
Rejestracja: 06 lis 2018, 19:55

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: aro1125 » 09 gru 2018, 19:43

No tak jak już wcześniej napisałem. Napięcie z prądnicy dociera do regulatora ( ok. 20V na wolnych obrotach )
a napięcie we wtyczce po regulatorze wynosi 12.08V więc ewidentnie nie ma ładowania

aro1125
Posty: 26
Rejestracja: 06 lis 2018, 19:55

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: aro1125 » 09 gru 2018, 19:46

k_sit pisze:
09 gru 2018, 17:06
Sprawdź jakie napięcie generuje prądnica ,te przewody niebieskie powinno tam być napięcie ok 14-20V AC . Jak masz jakieś trafo do halogenów to podłącz końce do regulatora i jakie wychodzi z niego napięcie. Takim sposobem sprawdzisz prądnice i regulator .
Czyli jak podłącze prąd stały z trafo 12V to po regulatorze ile Voltów powinienem uzyskać ?? :P

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1343
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: k_sit » 09 gru 2018, 21:43

Z trafo nie masz napięcia stałego 12V tylko zmienne nie mówiłem o zasilaczu .
pozdr. Krzysiek.

aro1125
Posty: 26
Rejestracja: 06 lis 2018, 19:55

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: aro1125 » 10 gru 2018, 15:47

a nie ugotuje diod nie podpinając obciążenia w postaci akumulatora ??
Bo skoro tak to na co mi trafo jak mogę odpiąć akumulator i wtedy sprawdzić ładowanie chociażby na klemach,
bo prądnica jest sprawna

ODPOWIEDZ