FX335 - nie działa opuszczanie TUZ

FX335
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwie 2018, 10:06
Lokalizacja: Białystok

FX335 - nie działa opuszczanie TUZ

Post autor: FX335 » 30 lip 2018, 12:56

Witajcie,
od pewnego czasu mam uciążliwy problem ze sterowaniem hydrauliką TUZ - znika opcja opuszczania.
Czasami Yanmar daje możliwość popracować kilka -kilkadziesiąt minut, a czasami od razu po odpaleniu, opuszczanie, czy to potencjometrem suwakowym, czy przełącznikiem MIN-MAX wysokość, nie działa.

W skrócie:
-Podnoszenie zawsze działa
-Opuszczanie, najczęściej gdzieś znika :?

Jedyny sposób, na opuszczenie polega na ręcznym wciskaniu elektrozaworu za siedzeniem i na chwilę obecną jest to jedyna opcja.

Czy macie jakiś pomysł, sugestię gdzie szukać problemu?

Pozdrawiam,
FX335

Gelo
Posty: 47
Rejestracja: 24 paź 2017, 10:05
Lokalizacja: Kock

Re: FX335 - nie działa opuszczanie TUZ

Post autor: Gelo » 31 lip 2018, 08:45

Wydaję mi się że problem sam znalazłeś, kwestia zaworu.

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1328
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: FX335 - nie działa opuszczanie TUZ

Post autor: k_sit » 31 lip 2018, 19:16

Sprawdź czy do cewki dochodzi napięcie w momencie z opadania . Zasil cewkę . Sprawdź połączenia na kabelkach i złaczach.
pozdr. Krzysiek.

FX335
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwie 2018, 10:06
Lokalizacja: Białystok

Re: FX335 - nie działa opuszczanie TUZ

Post autor: FX335 » 01 sie 2018, 15:32

Na początek dziękuję za podpowiedzi. :)
Napięcie dochodzi. Dostałem informację, że sterowanie "odbywa się masą", i po sprawdzeniu z akumulatora ta także jest ok. Kolejna hipoteza potencjometr (sterowanie), ale po zamianie podłączeń podnoszenie-opuszczanie, opuszczanie działa nadal normalnie, co wykluczałoby tą opcję.

Czy możecie podpowiedzieć gdzie mogę kupić/zamówić taki elektrozawór?

Pozdrawiam,
P.

lewan24pl
Posty: 284
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: FX335 - nie działa opuszczanie TUZ

Post autor: lewan24pl » 01 sie 2018, 23:05

Spróbuj tu
https://www.trakter.com/en/products/rep ... ts/yanmar/
A jak nie znajdziesz swojego modelu to napisz do nich po angielski ;) Jak nie umiesz to przez translator i napewno pomogą bo to firma z Grecji jak pamiętam.Tylko wysyłka trochę drogo bo jak chciałem kupić pierdolę za 12euro to z przesyłką wyszło prawie 60euro to trzeba większe zakupy zrobić.

FX335
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwie 2018, 10:06
Lokalizacja: Białystok

Re: FX335 - nie działa opuszczanie TUZ

Post autor: FX335 » 04 sie 2018, 23:42

Dziękuję za podpowiedzi. Jutro jeszcze raz dokładnie sprawdzę przewody, czy gdzieś nie ma uszkodzeń.

ODPOWIEDZ