Przecinarka plazmowa jaka?

Maszyny, narzedzia - o tych które mamy i tych które chcielibyśmy mieć w naszych garażach
Mati43
Posty: 183
Rejestracja: 01 gru 2016, 07:18

Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: Mati43 » 27 mar 2017, 18:59

Witam, powoli zastanawiam się nad poszerzeniem swojego garażu.
Mig jest, szlifierki są brakuje mi PLAZMY.
Znalazłem w okolicy kilka maszyn:
http://allegro.pl/maszyna-wydajne-cieci ... 61831.html
https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/prz ... p-209.html
https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/prz ... p-210.html
https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/prz ... p-238.html

Czy ktoś używa "chinskiej" ? Maks stal do cięcia do 12mm , zależy mi na 400V ale od biedy może być 230V, siłe mam na całej działce więc to nie kłopot.
Maks do wydania 2300zł ew. jak naprawdę jakościowo się coś trafi lepsze od tych modeli to mogę dołożyć do 3-3,5tys zł ale to już naprawdę maks. Używane odpadają.
Chętnie poczytam na ten temat bo w sieci tak naprawdę nic nie ma. Czy plazma z kontaktowym zajarzeniem czy może bezkontaktowym.. który lepszy? Będę wdzięczny.Pozdrawiam.

kubi
Posty: 83
Rejestracja: 05 wrz 2016, 20:00
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: kubi » 27 mar 2017, 19:13

To wszystko chińczyki, odniosłem wrażenie, że stamos ma raczej marną opinię na cnc.info.pl. Sam właśnie kupiłem sherman cutter 90 ale poza przepięciem wtyczki i kilkoma testami nic jeszcze nie robiłem. Z ciekawości nawet ją rozkręciłem, chińczyk to dobre określenie... sam montaż wtyczki to porażka, kabel 2.5mm2 całkiem OK, ale gdzie by się chińczykowi chciało tulejki zakładać, wtyczka trzymała się na włoskach. Z parametrów na które ja zwracałem uwagę to HF i IGBT.
Kubota B1820 DST

Mati43
Posty: 183
Rejestracja: 01 gru 2016, 07:18

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: Mati43 » 27 mar 2017, 19:52

Kiedyś już pisałem coś na temat "chinskich" narzędzi i urządzeń. Natomiast potrzebuje do prac domowych nie na firmę. Wydaje mi się że takie maszynki jednak są jakościowo lepsze niż kilka lat wstecz.Gdyby to był badziew to raczej na rynku długo by nie zadziałał.
Sherman to też kitajec w innej obudowie. Moja spawarka kitajska chodzi b.ładnie więc może warto zaryzykować..
Zależy mi na tym żeby można było ciąć tą grubość chociaż 10mm maks 12mm. Ogólnie w necie mało informacji na temat plazm.Albo ja słabo szukam....Teraz zabieram się za kolejny projekt i nie ukrywam że by się przydała.

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1223
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: k_sit » 27 mar 2017, 20:01

Podstawa to bezdotykowy system zajarzenia ale te na zdjęciach to wszystkie dotykowe. Tylko ten pierwszy s45 i do automatu to bezdotykowy zajarzanie . Ja ma stamos 50 z palnikiem A-81 zrobiłem lekka przeróbkę i teraz mam bezdotykowe . Co do cięcia blachy tak do 10 mm radzi sobie jak jest czysta i dobrze odwodnione powietrze . Inaczej końcówki szlak trafia .
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 20:13 przez k_sit, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdr. Krzysiek.

Awatar użytkownika
RobsonWawa
Posty: 388
Rejestracja: 06 wrz 2015, 13:32

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: RobsonWawa » 27 mar 2017, 20:07

Ja od roku używam takiej.
Na razie nie narzekam, cięcie 10-20mm.
Obrazek

http://allegro.pl/przecinarka-plazmowa- ... 58294.html

Mati43
Posty: 183
Rejestracja: 01 gru 2016, 07:18

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: Mati43 » 27 mar 2017, 20:27

Bezdotykowy system... jest to aż tak ważne? Robson a jak oceniasz swoją no bo nie ukrywam nie mała gotówka.Natomiast nie chce kupić sprzętu który zaraz mi się popsuje.

Pytanie o Sherman'a, cenowo wypada podobnie do tej co wstawił Robson. Tylko jak z niezawodnośćią?

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1223
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: k_sit » 27 mar 2017, 20:34

Jak jest z dotykiem to tak jak w spawaniu elektrodami lubi przywrzeć i odrazu wypala końcową dysze. Ważne dla dobrego cięcia jest odległość dyszy od materiału ok 2-3 mm i lekki pochył w kierunku cięcia. Jak byś kupował to najlepiej wypróbować w sklepie tylko nie daj się podejść sprzedawcy. Pytaj o dostępności dysz do palnika bo one się zużywają.
pozdr. Krzysiek.

toku74
Posty: 487
Rejestracja: 08 kwie 2013, 23:29
Lokalizacja: pomorskie

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: toku74 » 27 mar 2017, 21:03

Zanim kupiłem swoją też przeleciałem trochę forów, pogadałem z kumplami i popatrzyłem na oferty. Najbardziej wiarygodny to był mój jeden kolega co cały czas na tym robi i wytłumaczył mi dosadnie o co chodzi w "tańszym" sprzęcie. Wszystkie tańsze to chińczyki. Kwestia tego czy jest do tego serwis i jakie są ceny podstawowego wyposażenia- dysze. On sam używa Spartusa 50. Niby włoska, ale takiego wała ona włoska. On ją naprawdę .... męczy. Ma po prostu dużo roboty u niego. Opinia taka, że w okolicy jest serwis, ceny dysz przyzwoite. Blachę 6mm przy wolnym cięciu jest jakościowe. Sam jednak mówi, że brakuje mu mocy. Na bazie tego Spartusa jest mój Stamos. Nawet identyczny poza kolorem i nazwą. Też chińczyk. Kabel zasilający 4x4mm2. Zabezpieczenie 25A, grubość cięcia -rozdzielające 35mm, jakościowe 25mm. Już widzę, że te dane są z kosmosu, ale jakościowo przy powolnym cięciu 20mm da się przeciąć. Mówię tu o prowadzeniu palnika ręką, w ploterze byłoby pewnie lepiej. Z kolei je doczytałem ,że to właśnie Sherman to słabizna, a Stamos trochę lepszy. Na filmikach mają Stamosa zamontowanego na ploterze, ale efektu cięcia nie pokazują. Inna sprawa to bezdotykowe zajarzenie , cykl pracy min 60%, i jak się da to trzy fazy.

Mati43
Posty: 183
Rejestracja: 01 gru 2016, 07:18

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: Mati43 » 27 mar 2017, 21:21

Heh, teraz to mi ćwieka wbiłeś. Już okroiłem sobie plazmy do SHERMANA i do HEFTY.
40 km ode mnie jest firma EMEKS jak dobrze zapamiętałem.
Mają STAMOSY na stanie.

toku74
Posty: 487
Rejestracja: 08 kwie 2013, 23:29
Lokalizacja: pomorskie

Re: Przecinarka plazmowa jaka?

Postautor: toku74 » 27 mar 2017, 22:10

Jeszcze raz. Ja Ciebie nie namawiam, bo one wszystkie podobne. To, że mają na stanie to pikuś. Wielu innych też ma. Dopytaj się o serwis i ceny podstawowych podzespołów. Tym raczej się kieruj. Bo to może być i Sherman lub ten drugi.


Wróć do „Wyposażenie naszych warsztatów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość