Agregat uprawowy SB125 GEO

Awatar użytkownika
Miecho
Posty: 545
Rejestracja: 03 lut 2015, 20:33
Lokalizacja: Łódź / Pabianice

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miecho » 14 cze 2017, 10:12

Tutaj jest największy problem. Jeżeli zaraz po wale siatkowym użyjesz grabi to na bank wywleczesz wszystko spod ziemi, kamień spada nisko, ale trawki są przykryte tyle o ile.
U nas po agregacie idzie wał gładki a potem ziemia do wyrównania i siew.
Nie pracuje usługowo dla innych, w ogrodach pracuję kompleksowo i nie rozbijam się tyle agregat, tyle wysiew itp - założenie trawnika, założenie rabat, cena za efekt, a nie za konkretne zabiegi.
Mapa użytkowników forum

Yanmar AF220s + Tur, glebogryzarka, EFGC-115, SB-125

-------------------------------------------------------------------------------------
Firma Krzak

Miike
Posty: 7
Rejestracja: 23 mar 2017, 06:47

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miike » 05 sie 2017, 10:38

Witam, Panowie chce zakupic agregat uprawowy(glebogryzarke separacyjną) - sb 105, waga tej maszyny to 350kg i tu jest pytanie czy mój Yanmar f-5 nie jest za mały?? Dzwoniłem do gości i twierdzą ze będzie ok z 105. Dodam również że mam juz zrobione obciążenie na przód 120kg. Proszę o podpowiedzi ;)

Awatar użytkownika
Miecho
Posty: 545
Rejestracja: 03 lut 2015, 20:33
Lokalizacja: Łódź / Pabianice

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miecho » 05 sie 2017, 11:30

Mój traktor mocno "przysiada" jak podniosę agregat do góry i słychać z napędu, że nie ma lekko.
Mapa użytkowników forum

Yanmar AF220s + Tur, glebogryzarka, EFGC-115, SB-125

-------------------------------------------------------------------------------------
Firma Krzak

Awatar użytkownika
piotrbpm
Posty: 1471
Rejestracja: 03 lut 2013, 12:02
Lokalizacja: Nałęczów

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: piotrbpm » 05 sie 2017, 13:54

Posiadany przez Ciebie Yanmarek jest stanowczo za mały do tego urządzenia .Nie chodzi tu o to czy wałek pociągnie wał z nożami i silnik nie będzie dymił ,raczej chodzi o wagę urządzenia i spore odsunięcie tylnego wału od osi zaczepienia ,podnośnik będzie pracował na skraju swoich możliwości (pompa też ).
Obciążenie 120kg dla takiego małego maluszka jest stanowczo za duże i może być zakładane tylko sporadycznie przy dorywczej pracy .
Co do sprzedawcy to jemu nie chodzi o to żebyś był zadowolony tylko żeby aby się pozbyć z placu urządzenia i przytulić marże .
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD

Awatar użytkownika
RobsonWawa
Posty: 429
Rejestracja: 06 wrz 2015, 13:32

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: RobsonWawa » 06 sie 2017, 09:10

Tak jak napisał Piotr agregat jest za duży do f5
Ja zakupiłem takowy do swojego Iseki i agregat od razu
wrócił do sprzedawcy. 350 kg z mocno odsuniętym środkiem ciężkości
natychmiast stawiał traktorek na tylnych kołach. Podnośnik dawał radę.
Agregat wymaga trochę większego i cięższego traktorka.

Awatar użytkownika
Luzak
Posty: 181
Rejestracja: 16 lip 2017, 17:48
Lokalizacja: Mieszkam w mazowieckim, traktoruję w lubelskim :-)

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Luzak » 06 sie 2017, 20:47

Zastanawiam się nad tym agregatem do Kuboty 2420 ale w wersji 125. Ma ktoś doświadczenie z podobnym zestawieniem wagowym / mocy?
Kubota B24240 / Kosiarka pielęgnacyjna TEHNOS MTL120 / Glebogryzarka KUHN EL22-120 / Ładowacz MX C1 / Pług dwie skiby / Pług do śniegu

Adam bez ziemi
Posty: 242
Rejestracja: 12 sty 2016, 19:22

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Adam bez ziemi » 06 sie 2017, 21:45

Luzak, Twoja kubota jest wagowo podobna do moich niebieskich osiołków, moc z opisu niby troszkę mniejsza ale mechaniczna. Moje na HST dają radę, jedno co mnie niepokoi to rozstaw kół, jest wąska i na przechyłach moźe nią majtać. Obciąźniki na przód i da radę

Awatar użytkownika
Miecho
Posty: 545
Rejestracja: 03 lut 2015, 20:33
Lokalizacja: Łódź / Pabianice

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miecho » 13 wrz 2017, 22:40

Mam dwa pytanie odnośnie agregatu,
1° sposób połączenia z ciągnikiem i rodzaj wałka PTO.
Ja w komplecie wynegocjowałem wałek, miał być z zabezpieczeniem zrywalnym, ale trafił się jeszcze ze sprzęgłem od strony maszyny (jakaś sprężyna na wale i dwa krążki blachy)
Najpierw było OK przerobiłem 2 zdziczałe trawniki, kawał pola, raz zblokowałem noże kostka brukową, tak że trzeba było udarówką je rozwalić, ale pracował poprawnie.
Sprzęgło nie puszczało, śruba się nie zrywała - no ale w końcu pękła. Od tego czasu nie mogę normalnie pracować.
Zakładam zabezpieczenie jak było w oryginale M6 5.8, śruby zrywają się na byle czym, mała cegiełka, foliowy worek, korzeń, przeszkody na których gleba tylko by podskoczyła, nawet nie przymuli ciągnika.

2° poziomowanie maszyny i głębokość pracy - w jakiej pozycji powinien być agregat, jak jest tuż nad gruntem (jak go postawię na równa powierzchnię) tak aby po opuszczeniu w grunt pracował w poziomie?
Mapa użytkowników forum

Yanmar AF220s + Tur, glebogryzarka, EFGC-115, SB-125

-------------------------------------------------------------------------------------
Firma Krzak

zbYszek
Posty: 390
Rejestracja: 29 lip 2014, 12:27
Lokalizacja: gmina Kluki :)

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: zbYszek » 14 wrz 2017, 20:57

Co do zabezpieczenia, to mogło być tak, że kołek został ścięty i przy okazji poranił krawędzie otworów. Teraz nie pracuje on na ścinanie (jak został policzony) ale jest gięty i ciągnięty. I dlatego mniejszy moment przenosi.
Oczywiście to moje domysły - przydałyby się fotki tego sprzęgła przeciążeniowego.
Bo może jeszcze być tak, że tam nie była śruba klasy 5.8 ale wyższej.
A! I jeszcze coś - oczywiście używasz jako kołków zrywanych śrub z częścią walcowaną, a nie gwintowane na całej długości? :)
--
pozdrrrawiam!
zbYszek http://www.zbychewka.pl

Awatar użytkownika
Miecho
Posty: 545
Rejestracja: 03 lut 2015, 20:33
Lokalizacja: Łódź / Pabianice

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miecho » 14 wrz 2017, 23:03

W zeszłym tygodniu to były u mnie Krzysiek czy Ty? :lol: Jestem pełen podziwu, jak byś wszystko widział na własne oczy :o :shock:
Dystrybutor twierdzi, że w oryginale jest śruba 5.8
Otwór w zabezpieczeniu zrywalnym jest chyba z plasteliny i się lekko "zjajował", po sezonie spróbuję u jakiegoś tokarza wstawić twardsze tuleje w to miejsce.
Tak, używam zwykłych śrub M6 60mm 5.8, ale jak zastosowałem zamkowe (brak możliwości dociągnięcia) efekt był podobny. Jestem na etapie poszukiwania u lokalnych dostawców metalowych elementów połączeniowych śrub M6 5.8 z minimum 40mm "ciała" ;)

Czy to z racji odwróconego kierunku pracy noży wymagane jest czulsze zabezpieczenie niż w przypadku glebogryzarki?

Jaka jest różnica w wytrzymałości pomiędzy 5.8 a 8.8 ?
Mapa użytkowników forum

Yanmar AF220s + Tur, glebogryzarka, EFGC-115, SB-125

-------------------------------------------------------------------------------------
Firma Krzak


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości