Agregat uprawowy SB125 GEO

Awatar użytkownika
Miecho
Posty: 545
Rejestracja: 03 lut 2015, 20:33
Lokalizacja: Łódź / Pabianice

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miecho » 23 kwie 2017, 15:55

Zmontowałem i przetestowałem Yanmar AF220S + SB125 :D
Obrazek
Mapa użytkowników forum

Yanmar AF220s + Tur, glebogryzarka, EFGC-115, SB-125

-------------------------------------------------------------------------------------
Firma Krzak

Adam bez ziemi
Posty: 242
Rejestracja: 12 sty 2016, 19:22

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Adam bez ziemi » 23 kwie 2017, 16:05

No i pięknie :D

TooSlow
Posty: 181
Rejestracja: 27 maja 2016, 16:24
Lokalizacja: Rybnik

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: TooSlow » 23 kwie 2017, 16:19

Też Ci się widzę ziemia ciągnie przed maszyną - trzeba będzie zastosować porady Adama :)

Adam bez ziemi
Posty: 242
Rejestracja: 12 sty 2016, 19:22

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Adam bez ziemi » 23 kwie 2017, 16:25

Mi sìę zdaźało na początku około 60 cm na wysokość takie zaspy ciąganąć ale pomagało mi to wyplantować łatwiej nierówności :)

Awatar użytkownika
Miecho
Posty: 545
Rejestracja: 03 lut 2015, 20:33
Lokalizacja: Łódź / Pabianice

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miecho » 23 kwie 2017, 20:12

teren nierówny, na nim muldy słabo rozgarniętej ziemi po-szklarniowej i miałem źle ustawiona śrubę centralną :oops:
Mapa użytkowników forum

Yanmar AF220s + Tur, glebogryzarka, EFGC-115, SB-125

-------------------------------------------------------------------------------------
Firma Krzak

Awatar użytkownika
Miecho
Posty: 545
Rejestracja: 03 lut 2015, 20:33
Lokalizacja: Łódź / Pabianice

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miecho » 18 maja 2017, 22:43

Coś mi za słabo ugniata, ale jak opuszczę wał to jedzie za płytko (10cm) bo nie mam dociskania na ramionach TUZ na
Mapa użytkowników forum

Yanmar AF220s + Tur, glebogryzarka, EFGC-115, SB-125

-------------------------------------------------------------------------------------
Firma Krzak

Adam bez ziemi
Posty: 242
Rejestracja: 12 sty 2016, 19:22

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Adam bez ziemi » 19 maja 2017, 04:44

TAK się dzieje, to nie działa jak wały uprawowe. Podłoźe jest mocno napowietrzone i wyrównane. Stąd pomysł o którym pisałem w temacie mam marzenie a podpatrzyłem u Angoli.

Awatar użytkownika
Miecho
Posty: 545
Rejestracja: 03 lut 2015, 20:33
Lokalizacja: Łódź / Pabianice

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Miecho » 13 cze 2017, 22:25

Obrazek Obrazek Obrazek
Intensywna eksploatacja agregatu, łącznik centralny hydrauliczny jest o wiele praktyczniejszy od zwykłej rzymki :D
szymon28 pisze:Możesz już coś więcej powiedzieć na temat agregatu? Trwałość? Szerokość do mocy traktorka? Efekty z pracy? Jest wart swojej ceny?

- szerokość i waga na styk do mojego traktora.
- regulacja głębokości na 2 śrubach rzymskich jest upierdliwa, przydały by się jakieś znaczniki, lepsza by była jedna centralna
- rozsypuje przerobioną ziemie na boki po 10cm, zakrywa krawędź roboczą i czasem zostają niedorobione "grzywki" - trzeba zrobić jakieś zgarniacze
- przy zakładaniu trawnika bez siatki idealny - potem walec i sianie
- pod trawnik z siatką lepiej zdjąć darninę łyżką niż rozdrabniać, a potem wygrabiać
- wałek to jakaś parodia z blaszki, widziałem wał od agregatu Toro Dingo i od Widemana - samego wału bym nie podniósł z takiej grubej blachy jest zrobiony, sztywny, ciężki i dobrze dogniatający
- jestem w 100% zadowolony, cena adekwatna do jakości, wymienione przeze mnie wyżej agregaty kosztują 25-35tys zł
- niema możliwości "zluzowania" ostrzy, 2 razy zaklinowała mi się miedzy nożami, a obudowa kostka brukowa 8cm
Mapa użytkowników forum

Yanmar AF220s + Tur, glebogryzarka, EFGC-115, SB-125

-------------------------------------------------------------------------------------
Firma Krzak

Adam bez ziemi
Posty: 242
Rejestracja: 12 sty 2016, 19:22

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: Adam bez ziemi » 13 cze 2017, 23:47

w agregacji maschio problem "grzywki" rozwiązali mocując talerze zgarniające do wewnątrz tak jak w talerzówkach. A co do kostek brukowych czy innego dziadostwa w noźachi to ja pozbywam się tak, jeśli ma to miejsce najczęściej dusi traktor. Wyłączam WOM i delikatnie próbuję cofnąć maszyną, nie podnosząc jej, w trudniejszych przypadkach trzeba było odłączyć WOM i uźyć łomu aby obrócić noźami i uwolnić przeszkodę

szymon28
Posty: 213
Rejestracja: 01 mar 2016, 11:10
Lokalizacja: Wodzisław sl

Re: Agregat uprawowy SB125 GEO

Postautor: szymon28 » 14 cze 2017, 10:00

Dzieki Miecho. Powiedz jeszcze czy po przejeździe od razu można siać na ten wzorek po wale siatkowym i potem tylko wałowanie gładkim walcem? Aha jeszcze jedno. Jak liczyć za usługi takim agregatem plus wysiew i wałowanie ( może być PW) ?


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości