Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Awatar użytkownika
piotrbpm
Posty: 1572
Rejestracja: 03 lut 2013, 12:02
Lokalizacja: Nałęczów

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: piotrbpm » 23 lis 2018, 18:08

Raczej trudno będzie podłączyć kontrolkę ładowania w tym modelu .
Ten regulator nie przewiduje podpięcia kontrolki .
Jak chcesz to jedyny moim zdaniem słuszny i bardzo fajny bajer +rzecz pożyteczna dla Ciebie to założyć sobie okrągły woltomierz .W ten sposób będziesz widział czy jest ładowanie i jakie jest napięcie na akumulatorze ,podpięcie za stacyjką i po problemie .
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD

lewan24pl
Posty: 282
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: lewan24pl » 23 lis 2018, 21:29

O też bardzo dobry pomysł.

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1328
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: k_sit » 25 lis 2018, 00:18

Można też podłączyć taki zespolony wyświetlacz A/V ,na którym miałbyś wskazane napięcie i prąd podczas ładowania.http://sklepelkam.pl/wskazniki-napiecia ... 31,pl.html
pozdr. Krzysiek.

lewan24pl
Posty: 282
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: lewan24pl » 25 lis 2018, 11:09

No i moim zdaniem problem rozwiązany tylko zależy teraz od niego co zrobi jak coś zrobi z tym ;)

aro1125
Posty: 16
Rejestracja: 06 lis 2018, 19:55

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: aro1125 » 03 gru 2018, 19:22

na razie czekam na nowy regulator bo stary okazał się zepsuty, przez to na nic moje podłączanie kontrolki na milion sposobów :P

aro1125
Posty: 16
Rejestracja: 06 lis 2018, 19:55

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: aro1125 » 03 gru 2018, 20:25

piotrbpm wygląda na to że jest miejsce na kontrolkę. Nawet w tym zepsutym regulatorze mam dwa wolne piny.
Według tego wyjaśnienia wolne jest wyjście na kontrolkę i zapłon.

Obrazek

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1328
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: k_sit » 04 gru 2018, 21:31

To jednak padł regulator . Tezaz możesz kontrolować ładowanie.
pozdr. Krzysiek.

aro1125
Posty: 16
Rejestracja: 06 lis 2018, 19:55

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: aro1125 » 07 gru 2018, 18:04

Panowie, podpiąłem inny regulator i wygląda na to że ładowania nie ma dalej.
Czy ktoś mógłby zmierzyć i podać mi ile wynosi napięcie ładowania przy sprawnym układzie ładowania w podobnym traktorku z prądnicą ??

lewan24pl
Posty: 282
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: lewan24pl » 07 gru 2018, 18:23

No tak coś ok 13- 14volt
Weź miernik na zgaszonym sprawdź ile ma voltów,a zaraz po tym odpal traktor i sprawdź drugi raz jak pokaże to samo to znaczy że nie ładuje

aro1125
Posty: 16
Rejestracja: 06 lis 2018, 19:55

Re: Yanmar YM 1401 - kontrolka ładowania

Post autor: aro1125 » 09 gru 2018, 11:29

Obrazek

Ze schematu wynika że nie ma tam żadnych bezpieczników za ani przed regulatorem więc sytuacja powinna być prosta.
Dwa niebieskie kable idą z prądnicy prądu przemiennego na regulator z mostkiem prostowniczym, czarny podłączony jest do masy, czerwony złączony jest przy rozruszniku z plusem akumulatora, zielony idzie do kontrolki a żółty do stacyjki (zapłon).
W tym wypadku więc brak ładowania spowodowany powinien być ewidentnie przez zepsuty regulator. Mam rację ??
Oczywiście napięcie z prądnicy dociera do wtyczki regulatora a pomiędzy czarnym a czerwonym przewodem pokazuje mi napięcie akumulatora, więc wygląda na to że połączenia przewodów są sprawne ;)

ODPOWIEDZ