Światła awaryjne

lewan24pl
Posty: 457
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Światła awaryjne

Post autor: lewan24pl » 05 lis 2018, 13:37

Witam chciałem się dowiedzieć czy któryś z was kolegów ma u siebie zrobione przerobione takowe.Sprawa wydaje się prosta ale jest te ale.Piniewaz wiadomo trzeba zakupić przełącznik włącznik i jak to teraz podłączy żeby nie kolidowało z oryginalnym przełącznikiem kierunkowskazów.A na elektryce nie bardzo się znam.Bo kiedyś kolego próbował w c360 zrobić podłączył i nie działało to prawidłowo bo jak włączał kierunek lewy prawy to mu wszystko świeciło.Bo podłączyć lpy,włączniki zwykły nawet przez przekaźnik to takie sprawy ogarniam.Ale coś gdzieś czytałem że jakaś diode potrzebna czy coś takiego a jak wyżej napisałem nie bardzo z prądem czaje.Nawet zrobiłem lampkę hamulca recznego jak jest zaciągnięty jest tplo zawsze zapomnę i przejadę kawałek raz drugi i tarcze mogą się wytrzeć a jak coś daje po oczach na czerwono to się odrau zauważy że zaciągnięty jest a tak ile razy zapominam.A światła warujne chce bo różnie bywa zawsze mogą się przydać tak jak mam u siebie tyle lamp a po co ci tyle takie srakie gadanie innych było ale się przydały nie raz z racji tego że tylko wpadam raz w miesiącu albo i nie a pracy dużo to po zmierzchu pracuje do bólu przy ogrodzeniach i jak znalazł noc w dzień zamienie i mogę pracować. Także jak by ktoś wiedział jak to ugryźć to był bym wdzięczny

Awatar użytkownika
amigorm1976
Posty: 372
Rejestracja: 26 gru 2013, 20:02
Lokalizacja: Mazowszany / pow. Radomski
Kontakt:

Re: Światła awaryjne

Post autor: amigorm1976 » 05 lis 2018, 13:51

Najprościej to chyba kupić przerywacz elektroniczny i włącznik świateł awaryjnych od MF i podłączyć zgodnie z instrukcją schematy są dostępne w Google.

lewan24pl
Posty: 457
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Światła awaryjne

Post autor: lewan24pl » 05 lis 2018, 16:43

Wiem tyle że potrzebuje przerywacz i wyłącznik :roll: ale popatrzę zawsze jakaś to wskazówka dzięki

Awatar użytkownika
amigorm1976
Posty: 372
Rejestracja: 26 gru 2013, 20:02
Lokalizacja: Mazowszany / pow. Radomski
Kontakt:

Re: Światła awaryjne

Post autor: amigorm1976 » 06 lis 2018, 09:44

Przepraszam jeśli uraziłem swoim wcześniejszym wpisem, chodziło mi o to że jeżeli mamy przerywacz elektroniczny MF i włącznik świateł awaryjnych MF to podłączając zgodnie z ich schematem nie musimy stosować przekaźników diody itp. elementów. W związku że piszę z telefonu to poprostu nie umiem zamieścić tego schematu.

lewan24pl
Posty: 457
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Światła awaryjne

Post autor: lewan24pl » 06 lis 2018, 10:51

Nie nic się nie stało patrzałem ten wyłącznik i schemat i spróbuje tak zrobić tylko wolał bym dokupić przerywacz bo nie wiem czy orginalny uciągnie dwa kierunki na raz,a jak się spali to troszkę kosztuje orginalny.

newrom
Posty: 140
Rejestracja: 23 mar 2017, 20:00

Re: Światła awaryjne

Post autor: newrom » 06 lis 2018, 15:44

Uciągnąć uciągnie, a jak się spali to kupisz od malucha czy podobnie zaawansowany i też będzie wspaniale działać.

lewan24pl
Posty: 457
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Światła awaryjne

Post autor: lewan24pl » 06 lis 2018, 16:32

W przyszłym tygodniu będę w domu tylko na weekend niestety ale coś wymyślę i muszę to zrobić taki jest plan działania 8-)

lewan24pl
Posty: 457
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Światła awaryjne

Post autor: lewan24pl » 18 lis 2018, 19:06

Wstawiłem tylko włącznik i rozprowadzilem kabel ale czasu mi brakło i nie podłączyłem niestety,następnym razem skończę.Ake za to kontrolka ręcznego spisuje się świetnie bo nie zapomnę spuści go i jechać na recznym.Obrazek
A kontrolka jest od Zetora jakiegoś i trzeba wkład na żarówkę osobno dokupić.A podłączyłem pod światła stopu bo już mi się nie chciało drugiego włącznika zakładać.Jest podłączony tak że tylko się świeci jak zapłon włączony bo wcześniej to zasilanie miałem bezpośrednio z Aku i bez zapłonu światła stop się świeciły teraz jest ok i jestem zadowolony bo daje po oczach i wiem że ręczny trzeba spuścić

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1344
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Światła awaryjne

Post autor: k_sit » 18 lis 2018, 21:45

Temat już był poruszany poszukaj w moich postach . viewtopic.php?f=34&t=468&p=1857#p1857
pozdr. Krzysiek.

lewan24pl
Posty: 457
Rejestracja: 15 cze 2015, 21:42
Lokalizacja: UK

Re: Światła awaryjne

Post autor: lewan24pl » 18 lis 2018, 22:12

Nie to ogarnę tylko czasu brak z piątku na sobotę do prawie pół nocy siedziałem w garażu takie tam swoje grzebałem trochę poprawiałem zrobię następnym razem bo jak mówię dużo pracy mam karczowanie takie tam dopilnować pracowników sprawdzić co i jak a czas goni Ale dzięki napewno schemat wykorzystam

ODPOWIEDZ